
Vyzkoušejte jednoduché recepty s lahůdkovým droždím z Vysočiny!
Znáte lahůdkové droždí? Objevili jste už jeho báječnou chuť, která umí dodat každému pokrmu tu správnou tečku? Nepleťte si ho ale s běžným droždím určeným ke kynutí těsta. Lahůdkové droždí, známé také jako nutriční droždí, je sušená forma kvasinek, která se od běžného pekařského droždí liší svou neaktivní formou, a především jedinečnou chutí, vzniklou při jeho sušení.
Charakteristická chuť a vůně
Lahůdkové droždí má podobu jemných vloček se sýrovo-oříškovou chutí, zvanou také jako chuť umami, což z něj činí oblíbené dochucovadlo celé řady pokrmů. Díky této chuti je oblíbené také mezi vegany a vegetariány jako náhražka sýrů.
Nutriční bohatství
Lahůdkové droždí je bohaté na bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerální látky jako zinek, selen a fosfor. Díky obsahu antioxidantů má pozitivní vliv na snížení oxidačního stresu a přispívá tak k ochraně před civilizačními chorobami. Lahůdkové droždí je tedy nejen chutné, ale i výživné a všestranné. Pokud hledáte způsob, jak obohatit své pokrmy o zdravé ingredience, určitě stojí za vyzkoušení!
Všestranné využití v kuchyni
Lahůdkové droždí má široké využití v kuchyni. Je vhodné k dochucování různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, saláty, těstoviny a popcorn. Díky své sýrové chuti je často využíváno jako náhrada sýra ve veganských receptech. Může být také přidáváno do smoothies nebo posypáno na pečenou zeleninu pro zvýšení nutriční hodnoty a chuti.
Zde najdete několik jednoduchých receptů s využitím lahůdkového droždí:
Těstoviny s lahůdkovým droždím:
Ingredience:
• 200 g těstovin
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 lžíce lahůdkového droždí
• 1 stroužek česneku (nasekaný)
• 1 lžíce citronové šťávy
• Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- těstoviny uvařte podle návodu na obalu
- na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte česnek
- přidejte uvařené těstoviny, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a pepř
- dobře promíchejte a podávejte
Pečená zelenina s lahůdkovým droždím
Ingredience:
• 1 brokolice (rozdělená na růžičky)
• 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
• 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce lahůdkového droždí
• Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- předehřejte troubu na 200°C
- zeleninu smíchejte s olivovým olejem, lahůdkovým droždím, solí a pepřem
- rozložte na plech a pečte 20-25 minut, dokud není zelenina měkká
- podávejte jako přílohu nebo hlavní jídlo
Veganský sýr z kešu ořechů
Ingredience:
• 1 šálek kešu ořechů (namočených přes noc)
• 3 lžíce lahůdkového droždí
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 stroužek česneku
• 1/2 šálku vody
• Sůl podle chuti
Postup:
- všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladka
- podle potřeby přidejte více vody, aby směs měla konzistenci sýra
- podávejte jako dip nebo pomazánku
Lahůdkové droždí má ale v kuchyni mnohem širší využití. Pokud si chcete obohatit svůj jídelníček o nejen chutnou, ale i zdravou ingredienci, můžete si lahůdkové droždí objednat na našem e-shopu za cenu 59,- Kč za 150 g.
S přáním dobré chuti!
tým Mráz Agro