ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyzkoušejte jednoduché recepty s lahůdkovým droždím z Vysočiny!

Znáte lahůdkové droždí? Objevili jste už jeho báječnou chuť, která umí dodat každému pokrmu tu správnou tečku? Nepleťte si ho ale s běžným droždím určeným ke kynutí těsta. Lahůdkové droždí, známé také jako nutriční droždí, je sušená forma kvasinek, která se od běžného pekařského droždí liší svou neaktivní formou, a především jedinečnou chutí, vzniklou při jeho sušení. 

Charakteristická chuť a vůně

Lahůdkové droždí má podobu jemných vloček se sýrovo-oříškovou chutí, zvanou také jako chuť umami, což z něj činí oblíbené dochucovadlo celé řady pokrmů. Díky této chuti je oblíbené také mezi vegany a vegetariány jako náhražka sýrů. 

Nutriční bohatství

Lahůdkové droždí je bohaté na bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerální látky jako zinek, selen a fosfor. Díky obsahu antioxidantů má pozitivní vliv na snížení oxidačního stresu a přispívá tak k ochraně před civilizačními chorobami. Lahůdkové droždí je tedy nejen chutné, ale i výživné a všestranné. Pokud hledáte způsob, jak obohatit své pokrmy o zdravé ingredience, určitě stojí za vyzkoušení!

Všestranné využití v kuchyni

Lahůdkové droždí má široké využití v kuchyni. Je vhodné k dochucování různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, saláty, těstoviny a popcorn. Díky své sýrové chuti je často využíváno jako náhrada sýra ve veganských receptech. Může být také přidáváno do smoothies nebo posypáno na pečenou zeleninu pro zvýšení nutriční hodnoty a chuti.

Zde najdete několik jednoduchých receptů s využitím lahůdkového droždí:

Těstoviny s lahůdkovým droždím:

Ingredience:

200 g těstovin

2 lžíce olivového oleje

3 lžíce lahůdkového droždí

1 stroužek česneku (nasekaný)

1 lžíce citronové šťávy

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

- těstoviny uvařte podle návodu na obalu

- na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte česnek

- přidejte uvařené těstoviny, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a pepř

- dobře promíchejte a podávejte

 

Pečená zelenina s lahůdkovým droždím

Ingredience:

1 brokolice (rozdělená na růžičky)

2 mrkve (nakrájené na kolečka)

1 červená paprika (nakrájená na proužky)

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce lahůdkového droždí

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

- předehřejte troubu na 200°C

- zeleninu smíchejte s olivovým olejem, lahůdkovým droždím, solí a pepřem

- rozložte na plech a pečte 20-25 minut, dokud není zelenina měkká

- podávejte jako přílohu nebo hlavní jídlo

 

Veganský sýr z kešu ořechů

Ingredience:

1 šálek kešu ořechů (namočených přes noc)

3 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce citronové šťávy

1 stroužek česneku

1/2 šálku vody

Sůl podle chuti

Postup:

- všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladka

- podle potřeby přidejte více vody, aby směs měla konzistenci sýra

- podávejte jako dip nebo pomazánku

Lahůdkové droždí má ale v kuchyni mnohem širší využití. Pokud si chcete obohatit svůj jídelníček o nejen chutnou, ale i zdravou ingredienci, můžete si lahůdkové droždí objednat na našem e-shopu za cenu 59,- Kč za 150 g.

S přáním dobré chuti!

tým Mráz Agro